Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 19 februari 2016

Innovatieve docenten bedenken 'opkikkerbox'

Om ondernemende en innovatieve studenten/leerlingen te 'kweken', hebben we innovatieve docenten/leerkrachten nodig. Daarom organiseerde Vlajo, in samenwerking met MIC (Microsoft Innovation Center), het allereerste innovatiekamp voor docenten. Op 2 februari brainstormden maar liefst 50 Vlaamse docenten over bewegingstherapie. Hoe kunnen we patiënten, die revalideren van een operatie, een ongeval, een burn-out, ... stimuleren om te bewegen? De docenten gingen in mixed teams aan de slag met dit vraagstuk.

Er werd druk overlegd...


gebrainstormd...


en ... out of the box gedacht.Vervolgens stelden de teams hun idee voor aan een bedrijfsjuryVeel creatieve ideeën passeerden de revue, maar uiteindelijk ging de hoofdprijs naar een team van 4 hogeschooldocenten. Pina Cimino (PXL Hasselt), Karine Samyn (Hogeschool Gent), Yves De Bleecker (VIVES Hogeschool) en Veerle Dupont (VIVES Hogeschool) bedachten de Opkikkerbox, een gamma van opkikkertjes dat als geschenk kan gegeven worden aan iedereen die fysiek of psychisch herstelt.

Pina Cimino: "Deze holistische box stimuleert het herstel van de patiënt en bevat zowel tastbare zaken (stappenteller, streekwandelkaart,...) als vouchers (personal coach aan huis, huur e-bike,...). Op die manier stimuleren we de patiënt om te bewegen, gezond te eten, ..."

Het winnende team

Yves De Bleecker vond het een verrijkende ervaring: "Het is goed om als docent eens aan de andere kant te staan en aan den lijve te ondervinden wat onze (SBP-)studenten ervaren. Het was een heel intensieve dag, maar tegelijk enorm vernieuwend om samen te werken met mensen die ik niet ken en uit mijn comfort zone te treden. Het heeft mij nog meer overtuigd van het idee om meer multidisciplinair te gaan werken binnen onze Small Business Projects (SBP's). Organisatorisch is dat niet evident, omdat we verspreid zijn over verschillende campussen, maar ik wil het alvast binnen onze hogeschool op tafel leggen. Daarnaast vind ik het ook goed om een 'kapstok' te hebben, alvorens je aan een project start. Hier zijn we vertrokken vanuit een reële case, die mogelijk in de praktijk uitgewerkt wordt. Het zou mooi zijn, moesten we dit ook kunnen realiseren binnen onze SBP's."

Juryvoorzitter Peter Bertels (innovatie-expert bij Flanders DC) omschreef het idee als het meest toepasbaar: "De opkikkerbox spreekt een gigantische doelgroep aan en de jury is van mening dat dit concept snel gerealiseerd kan worden."

Het winnende team mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen van Philippe Muyters, Vlaams minister van
Werk, Economie, Innovatie en Sport.