Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

dinsdag 25 juni 2013

Bedankt leercoaches!

Vlajo zou Vlajo niet zijn zonder de steun van de leerkrachten. Schooljaar in, schooljaar uit zetten zij hun schouders onder de Vlajo-projecten, coachen ze hun leerlingen en stimuleren ze hen om grenzen te verleggen. Van onschatbare waarde voor de toekomst van de leerlingen.
Daarom zijn we heel dankbaar voor al deze ondernemende leercoaches, die de noodzakelijke evolutie naar ondernemerschapsonderwijs mee helpen ontwikkelen en vorm geven.

Dat we daarbij mogen rekenen op echte 'rotten in het vak', is een grote meerwaarde. Leerkrachten die reeds vele jaren, of zelfs al een generatie lang, Vlajo-projecten coachen. Zij kennen Vlajo dan ook als hun eigen broekzak en weten elk schooljaar weer een succesvol project neer te zetten.


Christine Dhondt van Ter Groene Poorte in Brugge (de gastronomische school, die reeds vele bekende koks vormde), is zo'n leercoach. Sinds 1991 (!) is ze de enthousiaste motor achter de Vlajo Mini-ondernemingen op deze school: "Onze school draagt ondernemerschap erg hoog in het vaandel. Het is een essentieel onderdeel van de toekomst van onze leerlingen. Daarom kiest de school voor de Vlajo Mini-ondernemingen in de zevende specialisatiejaren.
Elk schooljaar begeleiden we 8 à 10 mini-ondernemingen. Er zijn er dus al heel wat de revue gepasseerd. Projecten waar we heel trots op zijn,want we zagen al heel wat ambitie in onze bedrijfjes. Zo was er een mini-onderneming die de grootste studentenhaver wilde maken, om in het Guinness Book of Records te komen. Een heuse oplegger vol vloeibare chocola moest een lokaal volgieten. Daarnaast hadden we ook mini's die zich sociaal engageerden. Eentje kreeg van een organisatie de opdracht om pizza's op bestelling te maken voor een Kom op Tegen Kanker-actie. Dat daarbij een bestelling zat van maar liefst 3.500 pizza's vergde organisatie van de bovenste plank!" :)

Christine Dhondt


Dat je leerlingen zoveel meer kan meegeven, dankzij deze projecten, staat voor Christine als een paal boven water: "In de gewone lessen toegepaste economie/bedrijfsbeheer leg je alles theoretisch uit. De mini-onderneming vormt de perfecte aanvulling, want je laat hen concreet aanvoelen wat ondernemen écht is. En ze mogen fouten maken...Ook dat is erg belangrijk!
Vandaag zijn er 1500 oud-leerlingen, die zich als zelfstandige gevestigd hebben in binnen- én buitenland. De Vlajo Mini-onderneming was de ideale leerschool voor hen, en voor nog vele anderen in de toekomst. Bijgevolg mag deze werkvorm niet ontbreken in hun leerproces."

Ook OLV Pulhof in Berchem is een school die ondernemerschap vooropstelt. Jean-Claude Van Damme geeft er al 30 jaar economie en bedrijfswetenschappen en is een Vlajo-leercoach van het eerste uur: hij coachte sinds 1985 meer dan 100 Vlajo-projecten!

Jean-Claude Van Damme
"Na een aantal jaren in het bedrijfsleven, vond ik mijn weg in het onderwijs. Het is een prachtige job, waarbij je je enthousiasme en liefde voor een vak kan doorgeven aan de jonge generatie. Samen op weg naar kennis en kunde, dat is een grote drijfveer. De Vlajo-projecten pasten dus helemaal in mijn manier van lesgeven: samen uitdagingen aangaan, onder het motto 'plus est en toi'.
Het is erg fijn als de leerlingen mooie prestaties neerzetten. In het verleden scoorden we zowel nationaal als internationaal wel eens. Maar we laten het ook toe om fouten te maken, en geven hen mee dat ze hieruit moeten leren. Ook dat is ondernemerschap!BEDANKT aan alle leercoaches!

Geniet van een deugddoende vakantie en we zien jullie graag volgend schooljaar terug!