Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

donderdag 24 april 2014

Vlajo Start Academy creëert CEO's

106 gedreven teams, 293 ondernemende studenten, 6 waardige finalisten, 290 enthousiaste supporters. Dat waren de ingrediënten voor een vijfde, alweer succesvolle Start Academy-editie. Op 27 maart vulde het Koloniënpaleis in Tervuren zich met spanning en suspense tijdens een wervelende finale.
Het sluitstuk van een boeiend parcours. Want Start Academy is immers veel meer dan een spannende wedstrijd. Het is een volwaardig coachingstraject, bestemd voor ondernemende studenten met briljante ideeën.

Tijdens Start Academy krijgen studenten de kans om CEO te worden van hun eigen idee. Workshops, seminaries en input van professionals kneden hun businessplan tot een volwaardig concept. De zes meest beloftevolle ideeën worden doorheen het traject gefilterd door een professionele jury.

Op 27 maart brak het moment van de waarheid aan voor de zes. Een D-Day om u tegen te zeggen met 6 ijzersterke kandidaten én een hoofdprijs om van te watertanden: 2.250 euro en 15.000 euro aan consultancy-uren om hun start-up een ferme boost te geven.

Pitu (VUB), BUCO (Hogeschool PXL), Talentdepo (Howest), Layered Prints (UGent-HUB), µBrew (KULeuven) gaven het beste van zichzelf, maar moesten uiteindelijk de duimen leggen voor winnaar Quivr (KULeuven). Het team ontwikkelde een flexibele uurrooster-applicatie om het leven van studenten te vereenvoudigen.


Een jury van gerenommeerde bedrijfsleiders loofde hun diepgaande en goed onderbouwde businessplan. Bovendien speelt Quivr met hun idee perfect in op de behoeften en denkwijze van studenten. Juryvoorzitter Wouter Torfs omschreef het als een business concept met veel groeipotentieel.

De winnaars zelf waren onder de indruk van de wedstrijd, de sterke concurrenten en... van zichzelf: "Vanaf dag 1 voelden we dat dit idee potentieel had, maar onzekerheid en onervarenheid speelden ons toch wel parten. Was het voldoende origineel? Was het haalbaar? Had het genoeg potentieel? Je stelt jezelf voortdurend in vraag. Het Start Academy-traject was dan ook een enorme hulp in onze evolutie. De praktijkervaring, het advies en de tips van de coaches hebben ons veel bijgebracht."

Dat ondernemen ook hard werken is, ondervond Quivr aan den lijve: "Ondanks een goede voorbereiding hebben we nog dagen én nachten aan ons businessplan gewerkt, soms ten koste van wat lessen. Elk detail moest in orde zijn. De wedstrijd zelf was een overweldigende ervaring. Op zo'n momenten voel je dat je je grenzen verlegt, op alle vlakken. De concurrentie was ijzersterk, de spanning bijgevolg zeer groot. We zijn ontzettend fier dat we dit tot een goed einde gebracht hebben."

Quivr omschrijft Start Academy als een goede leerschool: "We hebben zoveel geleerd over de bedrijfswereld en over alle aspecten van ondernemen. De input van de coaches is onbetaalbaar. Van onze vage ideeën hebben we een sterk businessconcept kunnen maken. Daardoor hebben we een realistischer zicht op de toekomst. Een toekomst die ons toelacht, want we zijn klaar om met onze app de Vlaamse universiteiten te veroveren!"