Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

donderdag 11 december 2014

Come bak: boordevol ambitie!

In onze Vlajo-rangen bulkt het elk schooljaar van opmerkelijke projecten. Bedrijfjes die overlopen van enthousiasme, die een tikkeltje anders zijn, die de lat net wat hoger leggen...m.a.w. die de ondernemerskriebel te pakken hebben.

Zoals Come Bak, een bijzonder Vlajo Studentenbedrijf uit Brugge. Opmerkelijk is het minste wat je kan zeggen, want het jonge bedrijf wordt bemand door één leerling. Daarnaast heeft Come Bak ambitieuze plannen om van hun bak-starterspakketten een succes te maken.

Come Bak maakt kant-en-klare pakketten om koekjes te bakken

Arne Pieters van het Koninklijk Atheneum in Brugge omarmde de uitdaging met beide armen, onder impuls van zijn ouders: "Zelfstandig ondernemen werd thuis met de paplepel ingegeven. Mijn moeder is zelfstandige en leerde me dat je doelen moet stellen in het leven. Die houding vormt nu de basis van Come Bak.
Een concreet idee kwam er toen mijn zus koekjes wilde bakken en de keuken in een mum van tijd volgestouwd stond met ingrediënten. Tot overmaat van ramp bleek dat we nog niet eens alle ingrediënten in huis hadden. Dat bracht ons op het idee om een meer efficiënte oplossing te bedenken. Ondernemer Marc Coucke, van wie mijn vader een grote bewonderaar is, inspireerde ons in onze werkwijze: grondstoffen in grote hoeveelheden aankopen en dan in kleine, handige pakketten verkopen. Onze starterspakketten, die het leven van de koekjesbakkende klant makkelijker maakt, werden geboren!"

Arne Pieters van Come Bak
Het studentenbedrijf is een leer- en testfase om het concept later in het echte leven uit te bouwen. Arne: "Alleen een studentenbedrijf runnen, is natuurlijk niet evident. Ik neem alle functies en taken voor mijn rekening, maar zonder de hulp en steun van mijn ouders zou dit niet lukken. Het is een perfecte leerschool. Enerzijds voor mezelf, want zo ontwikkel ik mijn ondernemersvaardigheden al alvorens aan 'het echte werk' te beginnen. En ik ervaar ook wat de valkuilen kunnen zijn. Anderzijds is het een grote plus voor het concept, want dit programma stelt ons in staat om de marktwaarde ervan juister in te schatten en om ons concept bij te schaven waar nodig."

Come Bak ging in de uitwerking niet over één nacht ijs. Arne: "We hebben dit goed overdacht en zijn er al sinds februari mee bezig. Op 1 december is onze officiële verkoop gestart. We bieden de klanten 5 verschillende pakketten aan: havermoutkoekje, chocolade/bresilienne koekje, speculaas, kokosrotsje en notenkoekje. De komende maanden worden dus spannend, maar we hebben er vertrouwen in. Als ondernemer moet je immers ook optimistisch ingesteld zijn en geloven in je eigen plannen!"

Benieuwd naar meer over Come Bak? Bezoek de website of de facebookpagina!