Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

donderdag 19 november 2015

Hoger onderwijs bruist van ondernemerschap!

De Vlajo-projecten in het lager en secundair onderwijs draaien ondertussen op volle toeren. Maar ook in het hoger onderwijs bruist het van ondernemerschap. Hogeschool- en universiteitsstudenten richten in team een eigen bedrijf op. Over heel Vlaanderen werd de aftrap gegeven voor heel wat SBP's (Small Business Project)

Aan Hogeschool PXL in Diepenbeek, departement PXL-Tech, gingen maar liefst 28 nieuwe SBP's van start! Frank Joosten, lector ondernemerschap: "SBP is waardevol omdat studenten op een ervaringsgerichte manier te werk gaan. Daarbij worden ze begeleid door een team van verschillende docenten, waardoor ze al doende de knepen van het ondernemersvak leren. Het is de perfecte aanvulling op de bedrijfskundige theorie."

SBP TrashIt (PXL) tijdens hun elevator pitch voor een werkveldjury

A4Bread is een SBP die door zes studenten Industrieel Ingenieur Elektromechanica van Universiteit Antwerpen werd opgericht. Eric Nedée, CEO: "In het kader van het vak The Company zijn we gestart met A4Bread. We kozen voor het ontwikkelen van een handige en milieuvriendelijke brooddoos. Dit project is zeer interessant, omdat hier zoveel aspecten van het echte bedrijfsleven aan bod komen."

Ook aan de Universiteit van Antwerpen gingen studenten Toegepaste Ingenieurswetenschappen aan de slag met Lum-It, een handig lichtje dat op verschillende materialen bevestigd kan worden. Kleine, donkere ruimtes kunnen op die manier eenvoudig verlicht worden. CEO Niels Vankrunkelsven: "We krijgen nu de kans om vaardigheden te ontwikkelen, die later van pas zullen komen in het bedrijfsleven.  Dankzij de samenwerking met onze droomcoach van Multibusy vergroten we dit leereffect én kunnen we ons bedrijfje naar een hoger niveau tillen."

In West-Vlaanderen verkennen studenten New Media and Communication Technology en Industrieel Productontwerpen van Howest het ondernemersleven. Maar liefst 26 SBP's gingen er van start! Claudia Eeckhout, lector New Media & Communication Technology: "Dankzij SBP wakkeren we de 'Howest entrepreneurial spirit' aan bij de studenten. We werken ook met droomcoaches en een eerste jurymoment leverde al heel wat waardevolle feedback op."

Howest-studenten werken hard aan hun businessplan
Sam Greefs, student Industriële Wetenschappen/Chemie aan de Universiteit van Antwerpen, startte met zijn team CEDO op: "Cedo is een dun kussen dat makkelijk aan de onderzijde van een rugzak bevestigd kan worden. We richten ons met ons product op studenten, die op die manier altijd een comfortabele mogelijkheid hebben om te zitten, bijvoorbeeld in de aula, op een plein op de campus, of zelfs in de tram. We kijken er alvast naar uit om entrepreneurship in al zijn facetten te ervaren!"Vlajo wenst alle SBP's veel succes!