Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 20 mei 2016

Unicraft is de Beste Sociale Vlajo Mini-onderneming!

Steeds meer miniondernemingen focussen zich op sociaal of maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dat kunnen we bij Vlajo alleen maar toejuichen. Daarom lanceerden we in 2012 het Social Enterprise Programma (SEP) in samenwerking met koepelorganisatie JA. Sindsdien schieten de sociale Vlajo Mini-ondernemingen als paddestoelen uit de grond!
Bij SEP-miniondernemingen staan sociaal engagement en maatschappelijke verantwoorde producten/diensten centraal. Bovendien schenken ze hun winst integraal aan het goede doel.

Ook dit schooljaar organiseerde Vlajo weer een wedstrijd, exclusief voor deze geƫngageerde miniondernemingen.Vijf Vlaamse teams werden vooraf geselecteerd om op 19 april te strijden voor de titel van Beste Sociale Vlajo Mini-onderneming 2015-2016. Het werd een spannende dag, met winst voor Unicraft van het Lyceum Aalst! Dit team van 8 leerlingen economie zette een mooi samenwerkingsverband op poten met IBSO De Horizon uit Aalst, een school voor kinderen met een mentale en/of fysieke beperking.

Unicraft: beste sociale minionderneming!
Algemeen directeur Rik Limpens van Unicraft legt uit: "De leerlingen van De Horizon maakten voor ons een heel divers gamma producten, van cupcakes en choco tot handgemaakte kunstwerkjes in klei en prachtige bloemstukken. Ons team nam dan het commerciƫle luik in handen. Zo organiseerden we heel wat succesvolle verkoopmomenten. Ons doel is om mensen met een beperking een plek in the spotlight te geven, want dat verdienen ze. Helaas merken we nog te vaak dat deze mensen uitgesloten worden in deze maatschappij en daar wilden we verandering in brengen. Onze winst schenken we aan internaat Het Kasteeltje, dat gelinkt is aan De Horizon."

Leercoach Lore Vanbever is terecht trots op haar leerlingen: "Het is schitterend om te zien hoe leerlingen zo'n hecht team kunnen vormen. Dit project is zo'n verrijking voor hen. Ze ontwikkelen ondernemende vaardigheden, maar worden zich ook bewust van maatschappelijke thema's. En dat is een grote meerwaarde!"

En dat de overwinning een grote ontlading was voor de leerlingen, is duidelijk!

Op 9 juni mag Unicraft Vlaanderen vertegenwoordigen op de Europese finale. Veel succes!