Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 4 oktober 2013

Stu.be collectief van start!

September is niet alleen de maand van de Vlajo Mini's. Ook heel veel Vlajo Studentenbedrijven gingen enthousiast van start. Vlajo Vlaams-Brabant liet er geen gras over groeien en organiseerde meteen in de eerste schoolweek een collectieve opstartsessie voor leercoaches Stu.be.

15 Vlaams-Brabantse leerkrachten zakten daarvoor af naar de Vlajo-hoofdzetel in Leuven.


Ann Van Dievoet van Don Bosco in Groot-Bijgaarden was één van hen: "Ik geef al 10 jaar les in ASO, TSO en BSO, in de richtingen Economie, Handel en Kantoor. De Vlajo Mini-onderneming is al 5 jaar ingeburgerd in onze school, maar 2 jaar geleden startten we ook met Vlajo Stu.be in het 5e en 6e jaar Informaticabeheer.
De werkvorm is ideaal om de bedrijfsbeheer-theorie in de praktijk om te zetten. De leerlingen verwerven op die manier vaardigheden en attitudes die ze  in hun verdere studies/loopbaan nodig zullen hebben."

"De projecten vallen ook erg in de smaak", aldus Ann. "Als je leerlingen op het einde van hun schooljaar vraagt wat hen het meest is bijgebleven, dan vermelden ze volmondig de mini-onderneming of studentenbedrijf. Voor ons, als school/leercoach, is dat ook een grote motivatie. Met deze projecten geven we hen tools in handen om hun talenten nog verder te ontplooien. En dat we goed bezig zijn met al onze ondernemende projecten, bewijst het Vlajo Ambassadeurslabel, dat we in 2012 in ontvangst mochten nemen. Dé kers op de taart!"

Julie De Jaeger, leerkracht aan het Instituut Anneessens-Funck in Brussel, woonde op 11 september de collectieve infosessie bij in Gent: "Vlajo Studentenbedrijf is helemaal nieuw voor me! Dus de infosessie was zeer welkom. Ik vond het zeer interessant en alles werd heel duidelijk uitgelegd. 
Voor onze school is het project echter niet nieuw. Zo goed als alle leerkrachten bedrijfsbeheer maken gebruik van Vlajo Stu.be. Voor een aantal richtingen, zoals Haarzorg en Autocontrole is het project een grote meerwaarde. Op die manier beseffen de leerlingen dat ze niet enkel kapper of garagist zijn, maar ook verkoper. Vanaf dit jaar starten we, naast het aanbieden van een dienst, ook met producten. De leerlingen stappen zo uit hun comfort zone en leggen contacten buiten de school. Ik wil de leerlingen zo een breder zicht geven op hun latere job. Dat is mijn voornaamste motivatie".