Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 6 juni 2014

iBike op kop in sociaal ondernemerschap!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen of sociaal ondernemen zijn onuitwisbare termen in het bedrijfsleven geworden. Ook Vlajo ondersteunt deze evolutie, in samenwerking met de Europese koepelorganisatie JA-YE. Via het Social Enterprise Progamme (SEP) komen leerlingen in contact met sociaal ondernemerschap. Sociaal engagement en producten/diensten die de maatschappij een verantwoord duwtje in de rug geven, staan centraal in deze Vlajo Mini-ondernemingen.

De deelnemende mini-ondernemingen lanceren activiteiten of verkopen producten die een antwoord bieden op bepaalde sociale vraagstukken of behoeften. Die kunnen zeer uiteenlopend zijn: van werkomstandigheden en onderwijs tot gemeenschapsontwikkeling, gezondheid en milieu. Sociale impact creëren staat bovenaan hun to do-lijstje.

Tijdens het voorbije schooljaar zagen we mooie staaltjes van sociaal mini-ondernemerschap. Het kruim verzamelde zich voor een spannende online wedstrijd. Vier Vlajo Mini-ondernemingen uit verschillende Vlaamse scholen streden op 28 mei om de titel Beste Sociale Mini-onderneming 2014.
Zelfgemaakte promofilmpjes, sterke businessplannen en originele presentaties overdonderden de jury. Een zware deliberatie wees uiteindelijk iBike van het Sint-Vincentiusinstituut in Dendermonde aan als overwinnaar. Met hun concept geven ze oude fietsen een tweede leven. Het bedrijfje werkte hiervoor samen met het OCMW. De fietsen werden niet alleen technische in orde gemaakt, maar kregen ook een nieuw kleurtje.Met dit statement tegen de vervuilende wegwerpmaatschappij maakte iBike indruk op de jury. Naast de titel sleepten de 14 leerlingen ook een plaats in de Europese finale in de wacht. Op 11 juni nemen ze het op tegen 11 andere Europese landen.Ellen Vereecken, gedelegeerd bestuurder van iBike: "We willen hiermee mensen stimuleren om nog meer hun fiets te gebruiken én om hun oude fiets nog een tweede kans te geven. Het is bijzonder leuk wanneer ons project, waar we zoveel tijd en energie in gestoken hebben, uiteindelijk slaagt en erkenning krijgt."

Ook leercoach, Martine Vereertbrugghen, is trots op haar leerlingen: "Het is prachtig om te zien hoe leerlingen uit verschillende richtingen zo'n hecht team kunnen vormen. De mini onderneming is voor hen een persoonlijke verrijking. Doorzettingsvermogen en compromissen sluiten zijn cruciaal. De leerlingen zijn niet alleen bezig met winstdoelstellingen, maar ook met maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Vlajo biedt een stevige basis: richtlijnen, advies, online-informatie, boekhoudsoftware, pc banking... Handige tools en af en toe een schouderklopje! Dankjewel."


 voor iBike op 11 juni!