Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 16 januari 2015

Vlajo haalt 350 ondernemers voor de klas!

Wie denkt dat bedrijven en scholen mijlenver uit mekaar liggen, heeft het mis. Ze komen zelfs dicht bij mekaar in de buurt tussen 12 januari en 13 februari 2015, want dan brengt Vlajo, in samenwerking met VKW, maar liefst 350 gastsprekers uit het bedrijfsleven tot in de klas. Met 550 gastlessen en 11.000 deelnemende scholieren is Vlajo Ondernemers voor de Klas dan ook een schot in de roos. Topondernemer Herman Van de Velde gaf op 12 januari de aftrap voor laatstejaarsleerlingen van het Koninklijk Lyceum in Aalst.

Jongeren warm maken voor ondernemen, hen laten kennismaken met de praktijk en hen zo voorbereiden op een toekomstige studie -of jobkeuze. Dat zijn de voornaamste drijfveren achter het project Ondernemers voor de Klas. Herman Van de Velde van het gelijknamige lingeriebedrijf enthousiasmeerde de jongeren tijdens een inspirerend gastcollege.De boodschap van de man achter grote lingeriemerken zoals Marie Jo en Primadonna was duidelijk: "Stap uit je comfortzone en trek de wijde wereld in. Ondernemen begint met een frisse kijk op de dingen en met de wil om iets te veranderen en te verbeteren. Doe wat je energie geeft, leef je passie en ontdek je talenten." Volgens de topondernemer is elke jongere in staat om ondernemend gedrag te ontwikkelen, in een juist kader en met een goede begeleiding.

En dat de boeiende uiteenzetting in de smaak viel, getuigen de reacties van de leerlingen. Yousra Ajouaoui: "Het is fijn om het verhaal van een ondernemer te horen. Zijn tips neem ik zeker mee voor de toekomst. Ook klasgenoot Gert-Jan Schollaert is enthousiast: "Hij sprak met zoveel passie over ondernemen dat je ook zin krijgt om een bedrijf te starten. Het heeft me zeker geïnspireerd. Voor een andere klasgenote, Meryem Benali, is het al zo klaar als een klontje: Ik ben meer dan ooit van plan om later een eigen zaak als architecte uit te bouwen. Herman Van de Velde heeft me overtuigd om voluit voor mijn dromen te gaan en daarvoor moet je soms risico's durven nemen.Ook Venita Van Cauter, leerkracht economie, ziet een duidelijke meerwaarde: "Mijn leerlingen hebben een mini-onderneming opgericht en deze gastles is daarop een perfecte aanvulling. Ze proeven, dankzij de mini-onderneming, zelf van het ondernemersleven en kunnen zich een beter beeld vormen van wat de ondernemer te vertellen heeft. Maar er is een dubbel effect, want dankzij deze info worden ze weer extra gestimuleerd om ertegenaan te gaan met hun eigen bedrijfje. De tips van Herman Van de Velde kunnen ze bovendien toepassen op hun eigen bedrijfje. Tenslotte is het ook belangrijk dat jongeren opnieuw een positieve kijk krijgen op ondernemen. Niet meer zo evident als je door de media overspoeld wordt met berichten over de vele faillissementen van de laatste jaren. Dit bewijst dat het niet allemaal kommer en kwel is, maar dat je mooie dingen kan realiseren. Waar een wil is, is een weg!"

Bekijk de reportage van VRT en die van TV Oost.Tijdens de volgende weken passeren nog heel wat grote namen uit het bedrijfsleven de revue in de Vlaamse scholen: Bart Claes (KBC), Karel Cardoen (Cardoen), Fons Leroy (VDAB), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium), Stefan Kerkhofs (The Fun Group), enz...