Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

maandag 18 januari 2016

JBC geeft startschot voor Vlajo Ondernemers voor de Klas

Vlajo is niet alleen marktleider op vlak van ondernemende projecten, maar treedt ook op als bruggenbouwer tussen onderwijs en bedrijfsleven. Ondernemers voor de Klas is ondertussen een jaarlijkse én succesvolle traditie geworden, die ondersteund wordt door Pulse Foundation, Etion, VKW Limburg, BNP Paribas Fortis, essenscia Vlaanderen, JCI Vlaanderen en Partena. Exact een week geleden, op 11 januari, gaf Bart Claes van JBC het officiële startschot in het Koninklijk Atheneum van Tienen.

Bart Claes is een van de 350 ondernemers die de komende zes weken samen 600 gastlessen zullen geven in de Vlaamse scholen. Maar liefst 13.000 jongeren van de laatste graad secundair onderwijs maken op die manier kennis met het bedrijfsleven en krijgen een zicht op hoe het er in een modern bedrijf aan toe gaat, wat potentiële werkgevers vandaag verwachten van medewerkers, welke vaardigheden noodzakelijk zijn om als ondernemer succesvol te zijn, ... Kortom: Een unieke dialoog tussen onderwijs en bedrijfsleven!





In Tienen luisterden de leerlingen aandachtig naar het verhaal van 's lands meest succesvolle kledingketen. Voor enkele leerlingen gaf het zelfs heel wat inspiratie!
Zo wil leerling Thomas Claes later een eigen IT-bedrijf opstarten: "Het verhaal van Bart Claes heeft me zeker geïnspireerd om later zelf ondernemend te zijn!" Klasgenote Jade Es denkt zelfs helemaal in de richting van de modesector: "Ik wil later mijn eigen zaak als kledingontwerpster starten en daarbij ga ik zeker het advies van Bart Claes volgen: je moet bereid zijn om risico's te nemen om je droom te realiseren."





Claudia De Coster, leerkracht in het Koninlijk Atheneum in Tienen licht het belang toe van Ondernemers voor de Klas: "In onze school bieden we veel aandacht aan ondernemerschapsonderwijs en aan schoolloopbaanbegeleiding van onze leerlingen. Daarom verzamelden we 40 leerlingen uit de richtingen economie, latijn-moderne talen, moderne talen-wetenschappen en boekhouden-informatica voor deze sessie van Bart Claes. Het was een uitgelezen moment voor onze leerlingen om een verhaal uit de praktijk te horen én om gerichte vragen te stellen, want die hebben ze zeker wel in deze fase van hun schoolcarrière. Ze moeten binnenkort immers belangrijke keuzes maken."

Bart Claes hield tijdens zijn sessie geen pleidooi voor zelfstandig ondernemerschap. "En vooral dat is ons bijgebleven", licht Claudia toe. "Niet iedereen is immers gemaakt om zelfstandige ondernemer te worden en dat hoeft ook niet. Ook binnen een bedrijf wordt er verwacht dat je als werknemer ondernemend bent en effectief mee bouwt aan de groei van een bedrijf. De tijd dat je slaafs uitvoert wat je baas je opdraagt, is voorbij. Bart heeft dat heel goed uitgelegd en dat was wel een eye-opener voor vele leerlingen."

Een VRT-ploeg maakte een mooie reportage