Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 15 april 2016

Leerlingen snuffelen bij Continental Automotive in Mechelen

Dat leerlingen al op de schoolbanken moeten kennismaken met de praktijk staat als een paal boven water. Het ontwikkelt hun vaardigheden, geeft hen een realistisch beeld van het bedrijfsleven en vergroot op die manier hun kansen op de arbeidsmarkt.
Zowel scholen als bedrijven bouwen vandaag steeds meer aan die zo noodzakelijke brug tussen onderwijs en bedrijfsleven. Zoals Continental Automotive Benelux in Mechelen. Het bedrijf organiseerde in maart, in samenwerking met Vlajo, de allereerste Snuffeldag!

Op 22 maart zette algemeen directeur Stefaan Van Thielen de deuren open voor 25 mini-ondernemers van Ursulinen Mechelen. Maar liefst 8 managers loodsten de jongeren doorheen het bedrijf en lieten hen kennismaken met de interne bedrijfsprocessen en uitdagingen die ermee gepaard gaan.
Stefaan Van Thielen: "In het verleden nam ik al deel als gastspreker tijdens Vlajo Ondernemers voor de Klas. Een schitterend initiatief, maar ik wou een stapje verdergaan. Want waar kan je leerlingen beter laten kennismaken met de praktijk dan op de werkvloer?"
Het initiatief van Continental Automotive bleek een schot in de roos!

Leerling Aman Chaoui: "We werden in kleine groepjes rondgeleid. Dat vond ik een groot pluspunt, omdat je dan beter kan volgen en meer vragen kan stellen. Ik volgde, samen met een paar medeleerlingen, de HR-manager van het bedrijf. Ze gaf ons een goed zicht op wat haar functie inhoudt en ze opende onze ogen, want er komt toch heel wat bij kijken: opleidingen voor het personeel organieren, goede administratieve opvolging, veiligheid, enz..."

Ook Yousra Azdad was onder de indruk van de rondleiding: "Samen met een ingenieur mochten we een briefing van de werknemers aan de machines volgen. Daarna waren we getuige van een vergadering. Het ging er heel gestructureerd en professioneel aan toe. Dit nemen we zeker mee als we zelf vergaderingen organiseren binnen onze mini-onderneming. Tot slot mochten we onze mening geven over de renovatieplannen van een vergaderruimte. Fijn dat ze onze inbreng apprecieerden!"
Leerkrachten Nancy Storms en Katrin Vandenhoeck: "Dit was een zeer positief initiatief , waarbij het persoonlijke contact met de managers echt een pluspunt was. Ook de link met de leerstof was aanwezig. Schitterend! Voor de leerlingen is dit zo waardevol, want ze horen graag het levensverhaal van iemand die met succes in de praktijk staat. Dan realiseren ze zich ook de waarde en het nut van een studie. Voor ons mogen er nog veel snuffeldagen komen!"

Voor Continental Automotive is het alvast voor herhaling vatbaar. Stefaan Van Thielen: "Het was fijn om te zien met hoeveel interesse de leerlingen zich een beeld probeerden te vormen van ons bedrijf en onze functies. De enthousiaste reacties achteraf overtuigen ons van de waarde van deze dag. Volgend jaar zetten we opnieuw met plezier onze deuren open!"