Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

donderdag 8 mei 2014

Een droom van een droomcoach!

Vlajo stimuleert ondernemerschap, maar bouwt daarnaast ook bruggen met het bedrijfsleven. Een tweevoudige opdracht met als doel om jongeren een zo realistisch mogelijk beeld te geven van wat de toekomst voor hen in petto heeft. Resultaat? De Vlaamse scholieren van vandaag staan morgen sterker in hun schoenen, zij het als werkgever, zij het als werknemer.

De Vlajo Droomcoach helpt hen op weg. Deze peter of meter staat met beide voeten in het bedrijfsleven, kent de kneepjes van het vak en laat de jongeren kennismaken met zijn/haar knowhow. Op die manier maken jongeren gebruik van een professioneel netwerk, dat hen helpt om hun project beter of concreter vorm te geven. Bovendien vormt de droomcoach de perfecte aanvulling op de leercoach of leerkracht. Een combinatie die elk Vlajo-project naar een hoger niveau tilt.




Het Vlajo Studentenbedrijf Compost-it van de Tuinbouwschool in Sint-Truiden greep deze kans met beide handen en ging op zoek naar een droomcoach. De activiteit van hun bedrijfje, verkoop van tijgerwormen en compostbakken, leidde de leerlingen naar Rachel van Acker, milieu-ambtenaar bij het Gemeentebestuur van Nieuwerkerken. Ze is het aanspreekpunt bij de gemeentelijke milieudienst in het kader van de lokale compostmeesterwerking en de intercommunale Limburg.net.

Voor Compost-it dus de juiste persoon op de juiste plaats. Droomcoach Rachel Van Acker licht toe: "Vorig schooljaar al was ik als aandeelhouder verbonden aan één van de studentenbedrijfjes op de tuinbouwschool. De betrokken leercoach vroeg me of ik interesse had om droomcoach te worden. Het project intrigeerde me en ik heb niet getwijfeld. Via mijn ervaring in de sector kon ik de leerlingen van Compost-it heel wat inhoudelijke kennis en waardevolle info meegeven."

Ook de waarde van het project zelf vindt Rachel Van Acker een groot pluspunt in de ontwikkeling van jongeren en hun vaardigheden: "Of het studentenbedrijf nu succesvol is of niet, de leerlingen leren uit hun fouten. Het is bovendien kleinschalig en benadert sterk de realiteit, waardoor ze een goed overzicht krijgen van het reilen en zeilen in een bedrijf. Ik ben blij dat ik als droomcoach deel mocht uitmaken van hun leerproces."

Droomcoach Rachel Van Acker met een leerling van Compost-it


Naast waardevolle kennis kregen de leerlingen van Compost-it er nog een leuk extraatje bovenop, dankzij de samenwerking met hun droomcoach. Voor de Vlajo Droomcoach-wedstrijd stuurden ze een foto in, waarop ze het droomcoach-certificaat overhandigden. Een jury koos de leukste foto's. Beloning? De leerlingen van Compost-it mogen met z'n allen naar Walibi, op kosten dan Vlajo!

Proficiat!