Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

dinsdag 5 februari 2013

Vlajo Innovatiekamp zorgt voor een nieuw soort zelfvertrouwen

Elk Vlajo Innovatiekamp opnieuw bewijzen jongeren hoe innovatief én creatief ze kunnen zijn. 
Eind januari namen 15 teams, goed voor 100 scholieren, het tegen elkaar op in het 24 uren-innovatiekamp, in samenwerking met essenscia: de 'Creativiteitsmarathon'.   Het Provinciehuis in Leuven bleek een inspirerende werkplek.  Zeker voor Antoine, Lauren, Hidde, Laura, Rani en Ruben!  Hun oplossing voor de behandeling van zeldzame ziekten, werd door de bedrijfsjury beloond met de 1e plaats.

De winnaars!  Proficiat!
Essenscia legde, aan het begin van de marathon, een aantal stellingen voor, waaruit de leerlingen een keuze maakten.  Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: "Deze creativiteitsmarathon is een unieke ervaring voor jongeren. Ze scherpen hun innovatieve en creatieve ideeën aan, leren in team werken, komen in contact met ondernemers en worden ondergedompeld in de echte bedrijfswereld."

Rani Sileghem (VKO Opwijk): "We kregen een uitdaging van biofarmaceutisch bedrijf Genzyme: Bedenk een oplossing om mensen met een zeldzame ziekte ook te voorzien van dure therapie.  Experts van Genzyme gaven ons tijdens de brainstorm waardevolle informatie en hielpen ons op het juiste spoor."

Brainstormen maar!
Ruben De Ruyter (Erasmus De Pinte): "Onze probleemstelling was zeer moeilijk. Het eerste half uur hebben we amper iets gezegd tegen elkaar. We kenden elkaar niet en de gekregen informatie was toch wel overweldigend. Maar al gauw raakten we op dreef. Het werd uiteindelijk IRDO: International Rare Diseases Organisation."

Het idee krijgt stilaan vorm

                                                                      
Vakkundige experts van Genzyme adviseren, waar nodig

Dorine D’Huyvetter en Liselotte Vandecasteele van Genzyme waren als expert aanwezig en stonden tijdens de brainstorm bij waar nodig: "We waren verbaasd over de drie teams die van ons bedrijf een opdracht kregen.  Hoewel ze elkaar vooraf niet kenden, brachten de jongeren veel creativiteit samen. Het winnende team blonk uiteindelijk uit door hun idealisme en hun aanhoudende solidariteit."

Ruben voelde de eindoverwinning, naar eigen zeggen, niet echt aankomen: "De andere teams waren zo sterk.  Dat we dit tot een goed einde brachten, geeft me een nieuw soort zelfvertrouwen."


Meer info over de Vlajo Innovatiekampen vind je hier.