Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

dinsdag 14 mei 2013

Z'Lamp mag Europees!

Dé strijd der Vlajo-strijden, voor het secundair onderwijs, is gestreden!
4 mei werd een bloedstollende dag voor 5 Vlaamse Mini-Ondernemingen. De provinciale winnaars haalden alles uit de kast om publiek en jury te imponeren.
We zagen enthousiaste presentaties, gedreven leerlingen (euh...ondernemers) en vooral veel...fun.
Maar ook: beloftevolle BH-zakjes, mooie troubadour-verhalen, veel creativiteit met jeans, hippe vintage juwelen en ecologische vernieuwing. Alle ingrediënten voor een waardige finale.Helaas zegt het cliché dat er maar één winnaar kan zijn. Na rijp beraad koos de jury voor de innovatie van het Oostvlaamse Z'Lamp. De leerlingen van OLVI-Pius X in Zele ontwikkelden, samen met de leerlingen van Elektromechanica en Mechanische Vormgevingstechnieken, een ecologische zaklamp die werkt op de restspanning van een lege 9Volt-batterij. Hun product bestaat voor 80% uit gerecycleerd materiaal. Z'Lamp schenkt een groot deel van hun winst aan Make A Wish.Mark Van Giel (zeteldirecteur BNP Paribas Fortis en juryvoorzitter): "Z'Lamp heeft een duurzaam product op de markt gebracht. Het verlengt de levensduur van batterijen, wat zeer innovatief is. Ze deden dit in een prachtige samenwerking met andere richtingen op hun school. Bovendien was hun promotiecampagne zeer sterk."

Ook jurylid Rudy Meeuw van Ovam was erg voor het idee gewonnen: "Geweldig! Wij waren zelf nog niet op het idee gekomen om iets te doen met de restwaarde van 9Volt-batterijen. Dit is een zeer eco-efficiënte uitvinding."

Joachim D'Hooghe, gedelegeerd bestuurder van Z'Lamp: "Het was een enorm spannende wedstrijd. We wisten dat we een sterk verhaal hadden, maar de concurrentie was zeer sterk. Daarom geeft de overwinning veel voldoening. We hebben enorm veel geleerd uit deze ervaring. Samenwerken, communiceren, verantwoordelijkheid nemen,... én presteren onder druk. Die beproeving hebben we vandaag wel doorstaan.

Z'Lamp mag in juli naar Londen voor de prestigieuze Ja-Ye Europe Company of the Year Competition, waar de mini-ondernemers het opnemen tegen een dertigtal andere Europese mini-ondernemingen.

Veel succes, Z'Lamp!