Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 13 september 2013

Vlajo Mini's van Maris Stella Malle geven het startschot!

September is opstart-maand bij Vlajo. Van heel wat schoolprojecten, maar vooral van de Vlajo Mini-ondernemingen. Een doe/leerformule in de laatste graad van het secundair onderwijs, die ondernemerschap stimuleert. De komende weken zal Vlaanderen zo'n 500 Vlajo Mini-ondernemingen rijker zijn.

Menig (bijgelovig) startende ondernemer zou het niet aandurven op deze vrijdag, de 13de, maar 17 zesdejaars van het Maris Stella Instituut in Malle wel...zij gaven vandaag het startschot voor maar liefst 2 Vlajo Mini-ondernemingen, onder leiding van leercoach Katleen Lenaerts.
De leerlingen economie kregen vanochtend de startup-info en de startup-kit van hun Vlajo coördinator.

Een naam voor de bedrijfjes is er nog niet, en ook voor de productkeuze zal er nog gebrainstormd moeten worden. Maar het enthousiasme is alvast veelbelovend. Ervaring opdoen en op die manier heel veel leren, dat is de grootste verwachting van de mini-ondernemers in spe.

Britt Meeusen en Anneleen Van den Bogaert, de twee gedelegeerd bestuurders: "We willen weten hoe het er in een echt bedrijf aan toe gaat, en hoe kan dat beter dan er zelf eentje te runnen? Bovendien hopen we te leren hoe we een aantal aspecten professioneel moeten aanpakken. Hoe communiceer je met je klant, bijvoorbeeld? En hoe doe je dat met je aandeelhouders?"

Ook enkele andere leden van de mini-ondernemingen hebben wat op hun verlang-leerlijstje staan. Bernd Sebrechts: "Toepassen wat we in de theorie geleerd hebben en leren samenwerken". Jorn Hubo is benieuwd naar hoe hij en zijn team zullen functioneren in stress-situaties.
Jerko Morbée komt uit een zelfstandigen-familie en vangt thuis veel op van zijn ouders, maar nu wil hij het ondernemersleven zelf aan den lijve ondervinden.

Leercoach, Katleen Lenaerts startte vorig schooljaar voor het eerst met het project en het bleek een schot in de roos: "De leerlingen verbaasden me echt met het enthousiasme waarmee ze aan de slag gingen. Het is een keuzevak voor hen, wat betekent dat ze veel buitenschoolse uren hieraan besteedden, maar ook in moeilijke omstandigheden gaven ze het beste van zichzelf. Ik heb echte ondernemers bezig gezien en dat geeft, als leerkracht, veel voldoening. Je ziet ook de talenten van elke leerling naar de oppervlakte komen in zo'n project. De ene is verbaal erg sterk, een andere organiseert graag, en nog een andere buigt zich feilloos over de boekhouding. Zo leren ze zichzelf beter kennen, waardoor ze achteraf bewustere (betere) toekomstkeuzes maken."

Veel succes, Maris Stella! We wensen jullie, en alle andere Vlajo Mini-ondernemingen een ondernemend schooljaar toe!