Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

zondag 24 november 2013

Vlajo SBP vormt springplank naar het bedrijfsleven!

Het hoger onderwijs vormt voor velen een (extra) springplank naar de arbeidsmarkt. Gedurende een aantal jaren verdiep je je in een richting, met het oog op een leuke job. Eentje die je (hopelijk) helemaal op het lijf geschreven is. De theorie is daarbij één aspect, de praktijk een andere...
Small Business Project (SBP) laat studenten kennismaken met die praktijk en helpt hen met het finetunen van hun vaardigheden en ondernemers-skills tijdens hun hogere studies. Een toegevoegde waarde in het echte bedrijfsleven? Zeker en vast!

Een aantal SBP-projecten tonen zich echte bedrijfjes en benaderen de realiteit zeer sterk. Enkelingen starten zelfs door met hun idee. Denk maar aan Dek A Bed. Zij lanceerden vorig jaar hun Small Business Project en zijn momenteel te zien op Mind Your Own Business op OP12.

Ook dit schooljaar springen weer wat ambitieuze bedrijfjes in het oog:

Niets is onmogelijk luidt het motto van AlphaTechs. Vijf ambitieuze studenten van het 3de jaar Toegepaste Informatica aan de Hasseltse PXL stonden eerder dit schooljaar aan de wieg van hun bedrijf.
AlphaTechs ontwikkelt maatwerksoftware en applicaties die volledig zijn afgestemd op de processen in een onderneming. Het bedrijf creëert bedrijfsoplossingen die de medewerkers in staat stellen nog efficiënter te werken.


Ine Dewil, algemeen directeur van Alphatechs: "We ontwikkelden Next, een systeem dat de communicatie tussen dokter en patiënt makkelijker én transparanter laat verlopen. Dokters krijgen vaak te maken met onvoorziene omstandigheden of een spoedgeval, waardoor het geduld van de patiënten in de wachtzaal op de proef gesteld wordt. Een situatie die we uiteraard niet kunnen veranderen, maar we willen wél de communicatie hieromtrent verbeteren, opdat de verstandhouding tussen dokter en patiënt zo optimaal mogelijk verloopt. Dankzij ons systeem kan de patiënt aan de hand van beeldschermen de status van de afspraken volgen." 

De studenten pakten de kans, om een bedrijfje op te starten, met beide handen aan. Ine Dewil: "We willen hiermee ervaring opdoen, kennis vergaren en contacten leggen. Het doel is om ons te onderscheiden van anderen, door een functioneel én moreel sterk product aan te bieden. Voor de mensen rondom ons, maar hopelijk -in de toekomst- ook naar de mensen over de gehele wereld."

Van het ambitieuze Bronsgroen Eikenhout trekken we naar West-Vlaanderen, algemeen bekend om zijn noeste werkers en kweekgrond voor veel ondernemend talent.

Eleven Yards werd opgericht door 5 studenten New Media and Communication Technology aan Howest.
Tine Broucke van Eleven Yards: "We ontwikkelen een platform dat musea in staat stelt om makkelijk content toe te voegen en aan te passen. Die inhoud kan dan uiteindelijk aan de eindgebruiker/bezoeker getoond worden op elk device."



"We wilden in eerste instantie een meerwaarde leveren aan cultuurbezoeken in Vlaanderen en omstreken. Na de brainstorm-fase hebben we gekozen om ons meer te richten tot musea. Uit ons marktonderzoek is gebleken dat er een heel grote vraag is van musea naar ontwikkelaars toe, om zowel een voordelig als compatibel platform te leveren. Meer specifiek om content op een eenvoudige en mobiele manier aan de eindgebruiker te tonen. Zo was het idee voor ons SBP-project geboren.
Omdat het ontwikkelen van een app voor elk evenement zeer kostelijk is voor musea, bieden we een platform aan dat hen in staat stelt om zelf inhoud toe te voegen aan onze app en als wederdienst vragen we een maandelijkse abonnementskost. Ook bieden wij een dienst aan waarin alle musea gebundeld zijn en waarop gebruikers ervaringen of commentaar kunnen delen over exposities of evenementen.

Op de vraag of er toekomstmuziek zit in hun SBP-project antwoorden de studenten volmondig 'ja': "Voor ons is het een springplank naar het bedrijfsleven. We verleggen letterlijk en figuurlijk onze grenzen en hopen dit project samen uit te bouwen tot een echt bedrijf".


Vlajo wenst jullie, en alle andere SBP-projecten, alvast véél succes met de verdere uitbouw!
GO FOR IT!