Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 24 januari 2014

Basisschool Sint-Ursula Lier onderneemt met Kid@Bizz

Jong geleerd, is oud gedaan is wellicht wel dé leuze van Vlajo's Kid@Bizz. Tijdens dit doe-leerproject ontpoppen leerlingen van de derde graad lager onderwijs zich tot echte ondernemers. Bovendien leren ze zichzelf ontdekken in relatie met hun omgeving, door mensen en middelen samen te brengen in een tastbaar project. De leerkracht wordt coach en bereidt de kinderen gedurende vijf weken voor, in aanloop naar dé doe-week waar iedereen de handen uit de mouwen steekt.

Elke Vervliet, leerkracht 6de leerjaar in Basisschool Sint-Ursula Lisp in Lier, was meteen voor het idee gewonnen: "Ik wilde de kinderen echt laten samenwerken, door ze zelf problemen te laten aanpakken en oplossen. Bovendien komen hier doelstellingen aan bod, die ik niet altijd (of niet voldoende) terugvind in de andere WO-thema's. Maar uiteindelijk is de voldoening achteraf nog wel de grootste drijfveer. De kinderen gaan elke keer enorm op in dit project. Ze genieten ervan én ze zijn trots op zichzelf. Dat is, als leerkracht, erg leuk om te zien".

Eerder dit schooljaar organiseerden de leerlingen van Elke Kid@Movie, een filmavond voor kinderen. Maar geen gewone vertoning, wel eentje inclusief drankjes, popcorn en ander lekkers.
Een maand lang werkten ze toe naar het evenement: brainstormen, nadenken, beslissingen nemen, reclame maken, inkopen doen, koken, aanvraag indienen voor auteursrechten, contracten opstellen,... Alles deden ze zelf, van A tot Z...zoals echte ondernemers.

hard aan het werk!

De leerlingen zelf vonden het een onvergetelijke ervaring. Jana: "het was leuk om zelf iets te bedenken en het dan ook allemaal zelf te mogen doen. Ramazan genoot er dan weer van om zelf popcorn te maken. Karina en Selin: "we hebben geleerd dat samenwerken heel belangrijk is."
Dat er ook veel bij komt kijken en dat het niet makkelijk is, ondervonden Julie, Evelien, Indra en Edson: "we wisten niet dat je de auteurs moest betalen om een film te tonen." Zo leerde Ronan ook hoe je een contract moet opstellen en Melissa durft nu in groep haar mening geven.

Een tof project, waar je heel veel van leert...daar was iedereen het unaniem over eens. Voor Evi mocht het zelfs allemaal best wat langer duren: "Spijtig dat het zo snel voorbij was!"

Juf Elke: "Dit project is zo waardevol omdat de kinderen sterktes bij zichzelf en bij anderen ontdekken. Ze schrikken er soms van wat ze zelf al kunnen. Bovendien leren ze met iedereen samenwerken, ook met iemand waarmee het wat minder klikt. Maar dan ontdekken ze dat die persoon hen aanvult en dat het werk zo vlotter en makkelijker verloopt. Er zitten zoveel leermomenten in voor de kinderen. Echt moeilijk om er eentje uit te halen."