Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

donderdag 30 januari 2014

Syntra in zee met Vlajo Jieha!

Dat ondernemerschapsonderwijs ook steeds meer de traditionele klasmuren overstijgt, kunnen we alleen maar toejuichen. Vlajo-projecten zijn immers niet enkel weggelegd voor leerlingen economie, handel of kantoor, maar sinds dit schooljaar ook voor het 7de jaar algemene vorming bij Syntra. Een primeur!

Roel Van Ballaer, verantwoordelijke leertijd bij Syntra Antwerpen en Vlaams-Brabant, campus Kempen: "De stap van de schoolbanken naar het beroepsleven is vaak moeilijk. In de leertijd (of leercontract) bereiden we de leerlingen zo goed mogelijk voor op het leven als werknemer of ondernemer. Als leerjongere draai je immers 4 dagen per week mee in een onderneming of zaak. Je steekt je handen uit de mouwen en ondertussen leer je de kneepjes van het vak. Via dit systeem van leren en werken kan je je diploma secundair onderwijs behalen.
Om onze leerlingen van het zevende jaar te laten proeven van het leven van een zelfstandige, kozen we het Vlajo Jieha!-project."

Eve Boons, leerkracht Syntra: "We willen vooral het creatief en ondernemend denken bij onze leerjongeren stimuleren. In het Vlajo Jieha!-project werken ze een idee uit en is er aandacht voor ethisch bewustzijn. Ze kiezen voor eerlijke producten, maar schenken ook hun winst aan een goed doel naar keuze. Hierbij moeten ze oog hebben voor alle taken binnen een bedrijf, van het bedenken van een logo tot en met de verpakking van hun producten. Alles komt aan bod, dus teamwork is erg belangrijk."

Basic-Drink is één van de zeven Vlajo Jieha!-teams van Syntra Kempen. Jelle, Ben, Gilroy, Igor, Stijn, Jeff en Yens vormen de drijvende kracht achter dit bedrijfje: "In een bedrijf moet er veel gebeuren. Daarom hebben we een gestructureerd plan en een goede taakverdeling opgemaakt. Ieder van ons gaat er voor 110% voor. 

Het Basic-Drink team!

Jeff: "Tijdens de brainstorming hebben we besloten om fairtrade koffie en thee van Puro te verkopen. Onze winst schenken we aan Project Indonesië van Dreamland: indien we 50 euro van onze winst schenken aan dit goede doel, kan 1 Indonesisch kind een jaar lang naar school gaan. Dat vonden we een mooie gedachte. Scholing is belangrijk en moet voor elk kind mogelijk zijn. We weten dat we hiermee niet de wereld veranderen, maar we willen wel onze bijdrage leveren. Fijn dat we die kans nu krijgen."Vlajo wenst jullie, en alle andere Jieha's, alvast veel succes!