Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 12 juni 2015

Talent stimuleren? Zo vroeg mogelijk!

Onderzoek toont aan dat in bedrijven 16% meer winst gemaakt wordt indien werknemers positief gestimuleerd worden. Hetzelfde geldt ook voor onze leerlingen!
Talent moet op de schoolbanken ontwikkeld en gestimuleerd worden. De redenen daarvoor zijn overduidelijk: leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen en ze geraken intrinsiek gemotiveerd. Bijgevolg verloopt hun schoolloopbaan beter en zijn ze later succesvoller in hun professionele leven.

Voor Vlajo redenen genoeg om een gloednieuw traject te lanceren in de eerste graad van het secundair onderwijs: Talent4Event. In dit project komt ondernemingszin sterk aan bod. Binnen Talent4Event krijgen leerlingen de kans om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen door zelf een event te organiseren.

Het nieuwe project bestaat uit 5 sessies, die in verschillende lessen gegeven kunnen worden. Na de laatste sessie zijn de leerlingen klaar om binnen hun groep zelfstandig een eigen event uit te werken.

-      Sessie 1: Een groep vol talenten. Doel: kennismaking met jezelf.

-      Sessie 2: Uitdagende activiteiten. Doel: talenten ontdekken via opdrachten in groep.

-      Sessie 3: Mijn talent/uitdagend talent binnen de werkgroep? Doel: dieper ingaan op de kwaliteiten van de talenten en deze linken aan hun eigen talent.

-      Sessie 4: Verdelen van werkgroepen. Doel: juiste, efficiĆ«nte werkgroepen maken.

-      Sessie 5: Opstart van het gekozen event. Doel: leerlingen startklaar maken om zelfstandig aan de slag te gaan.



Talent4Event kan, na het doorlopen van de sessies, toegepast worden op eender welk event of activiteit binnen de school. Er zijn drie mogelijkheden binnen Talent4Event:

- Een bestaand schoolproject
- Een leerlingenproject, door henzelf gekozen
- Een project, uitgewerkt door Vlajo

Tine Feyaerts, projectverantwoordelijke bij Vlajo: "Gedurende het project zal de leerling zichzelf, de groep en de samenwerking kunnen evalueren. Vanuit Vlajo voorzien we evaluatiefiches. Een belangrijk aspect hierin is dat vooral het proces, eerder dan het product, beoordeeld wordt. Het resultaat kan misschien wel eens tegenvallen, maar het belangrijkste is dat de leerlingen het zelfstandig gedaan hebben. En vooral: ze werken aan hun eigen talenten. Op die manier haal je als leerkracht ook meer uit je leerling binnen elk vak."


De leerlingen van SMIKS Keerbergen mochten Talent4Event al eens uittesten. En ze deden dat met veel enthousiasme!


Meer weten? Contacteer Tine Feyaerts: tine.feyaerts@vlajo.org of 0492 46 22 01.