Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 4 september 2015

Het Europese avontuur van Tapalo!

Bij de start van een nieuw schooljaar zou je een toekomstvisie verwachten, maar we roeien even tegen de traditionele stroom in en blikken terug op wat een zonnige zomer was. Vooral voor Vlaanderen's beste Vlajo Mini-onderneming TAPALOHun zelfontworpen en kleurrijke covers, die voorkomen dat op fuiven verdovende middelen aan een drankje toegevoegd worden, gooiden hoge ogen vorig schooljaar. Tijdens de Vlaamse finale lieten ze zich dan ook van hun sterkste kant zien: de leerlingen van het Sint-Leo College in Brugge wonnen en sleepten daarmee een ticket voor de Europese wedstrijd in de wacht.



In juli ging het voor de Vlaamse laureaten vervolgens richting Berlijn voor een boeiende vierdaagse tussen het Europese kruim van leerling-ondernemers. Met 200 waren ze, uit 36 verschillende Europese landen.
Goed voor veel creativiteit, ondernemerschap, innovatieve producten en enthousiasme!

Team Tapalo from Belgium!


Met veel overgave presenteerden de gedreven teams hun producten. Een breed aanbod passeerde dan ook het oog van de professionele jury's: van handgemaakte producten tot organische anti-muggensprays, de organisatie van technische kampen voor jonge kinderen tot educatieve software en innovatieve apps. Dat jongeren creatief zijn, is een waar understatement.

Na hectische momenten aan de verkoopstand, nachtelijke presentatievoorbereidingen en zenuwslopende jury-interviews kende deze internationale uitdaging een hoogtepunt tijdens de award-show. Uiteindelijk gingen de Duitse deelnemers van RAUTECK met de titel lopen. Met hun duurzame producten uit gerecycleerd automateriaal mogen ze zich Europa's beste mini-onderneming noemen.








Voor onze Tapalo dus geen winst, maar volgens Jérôme De Nil, commercieel directeur van Tapalo, was het een niet te missen ervaring: "Dit was een onvergetelijk avontuur. Een ervaring die we voor de rest van ons leven zullen meedragen. Door de mini-onderneming hebben we letterlijk en figuurlijk onze grenzen verlegd. En ook al wonnen we geen Europese prijs: als we kijken naar welke weg we afgelegd hebben, individueel en als team, dan kunnen we alleen maar trots zijn!"

België viel uiteindelijk wel nog in de prijzen: Vlajo sleepte als organisatie The Entrepreneurial School Award in de wacht. Een mooie erkenning voor de jarenlange inzet in ondernemerschapsonderwijs en het initiëren van lerarenopleidingen op vlak van ondernemen.


Ieder jaar organiseert één van de 40 lidlanden van JA Europe de Europese finale onder student-ondernemers. Het doel achter het netwerk is ondernemerschap via onderwijs stimuleren.