Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 25 september 2015

Studentenbedrijven nemen vliegende start!

Niet alleen Vlajo Mini-ondernemingen, maar ook vele Vlajo Studentenbedrijven nemen in september een vliegende start! Met een studentenbedrijf worden leerlingen uit de laatste graad secundair onderwijs baas in hun eigen onderneming. Bovendien doorlopen ze, dankzij een uitgebreid handboek, alle checklist-punten voor het attest bedrijfsbeheer. Meteen een mooie extra bij het afstuderen én een goede basis voor de toekomst!

Om de opstart van een studentenbedrijf in goede banen te leiden, organiseert Vlajo bij de aftrap van het nieuwe schooljaar regionale opstartsessies voor leerkrachten. En dat zo'n sessie een hele hulp is, getuigen een aantal leerkrachten/leercoaches ...


Chantal Dockx coacht studentenbedrijfjes in BuSO De Mast in Merksplas: "De sessie in Wilrijk was voor mij een goede opfrissing, ook al had ik de presentatie al eens gezien. Alles was prima georganiseerd. Zo kon ik het materiaal, tot de kleinste details toe (envelop met documenten), meteen meenemen. Op de enkele vragen die ik nog had, kreeg ik meteen antwoord en indien dat niet meteen kon, dan krijg je achteraf altijd antwoord. Die opvolging, dat vind ik een groot pluspunt."

Opstartsessie bij VKW in Wilrijk


"Bij het Vlajo studentenbedrijf krijg ik structuur en handvaten om effectief aan de slag te gaan", aldus Chantal. "Zo heb je als leercoach de keuze uit evaluatiesystemen, er zijn stappenplannen beschikbaar en kant-en-klare slides om in de lessen te gebruiken. Dankzij die structuur kan ik alles ook duidelijk overbrengen naar mijn leerlingen met ASS. "


Handige Start Up-kit voor elk team

Leerkracht Diane Lemmens van Campus Redingenhof in Leuven was aanwezig tijdens de Vlajo-opstartsessie bij Voka in Leuven: "Jaarlijks begeleiden we in onze school tientallen studentenbedrijfjes. Ondersteuning is dan ook zeer welkom, zeker voor nieuwe leerkrachten. Tijdens de opstartsessie kregen we concrete info, antwoorden op onze vragen en een goed zicht op werking van de vernieuwde Vlajo-website. Samen met het goed uitgewerkte handboek geeft het ons, als leercoaches, prima materiaal om meteen mee aan de slag te gaan."


Over de toegevoegde waarde van het project zijn de beide leerkrachten het volmondig eens: "Binnen dit kader kunnen leerlingen heel wat competenties en vaardigheden (talenten!) ontwikkelen. Door de theorie in de praktijk om te zetten, worden ze bovendien geprikkeld om creatief uit de hoek te komen. Dankzij de gestructureerde aanpak blijft het voor leerlingen én leerkrachten ook overzichtelijk. Ideaal om eens op een andere manier leerplandoelstellingen te bereiken."


Ook starten met een Vlajo Studentenbedrijf? Neem contact op!