Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 11 september 2015

Vlajo Mini-ondernemingen van start!

September is bij Vlajo dé maand van de mini-ondernemingen. Over heel Vlaanderen worden er dezer dagen honderden mini-bedrijfjes opgestart door leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. De Vlajo-coördinatoren secundair onderwijs begeleiden hen tijdens de klassikale opstartsessies.

De eerste teams van schooljaar 2015-2016 zijn alvast een feit!

Via Tienen doet voor de eerste keer mee
Elk schooljaar starten ook nieuwe scholen met een mini-onderneming, zoals Via Tienen. Leercoach Ann Brants: "11 leerlingen van 6 Handel-Marketing & Management gaan een project rond duurzaamheid uitwerken. De hele school staat achter dit project. Zo zullen de mini-ondernemers de overige 5 klassen (o.a. etalagebeheer) van het 6de jaar begeleiden, die duurzame producten voor hen zullen produceren. In het kader van deze mini-onderneming organiseerden we recent een projectdag, die gevuld was met een brainstormsessie én een bezoek aan Kringwinkel Hageland. Op 23 april volgt dan de apotheose op school tijdens onze dag van de duurzaamheid waar ze hun resultaat mogen presenteren. We kijken uit naar een boeiend en ondernemend jaar!"

Twee nieuwe mini's in Sint-Dimpnacollege Geel!
Ook voor het Sint-Dimpnacollege (Kogeka) in Geel is het een nieuw avontuur! Leercoaches Carina Bienstman en Peter Kempen: "We willen het leerplan, dat voor de 3de graad toch zwaar en theoretisch is, omzetten in een levensechte ervaring. Zo krijgen de leerlingen voeling met de praktijk en ontwikkelen ze belangrijke ondernemende competenties, zoals samenwerken en communiceren. Anderzijds merken we dat het bij een aantal leerlingen ook echt wel kriebelt om te ondernemen. Dat willen we zeker stimuleren. We hopen vooral dat ze hun talenten ontdekken en op basis daarvan een meer gerichte toekomstkeuze kunnen maken, op vlak van werk of studie. Er is alleszins véél enthousiasme, dus laten we eraan beginnen!"


Regina Mundi in Genk kijkt uit naar een ondernemend jaar
Bij Regina Mundi in Genk is de mini-onderneming al jaren een vast onderdeel. Leercoach Griet Willems: "Onze school was er al bij sinds de start van het project mini-onderneming. Zelf begeleid ik de projecten ook al meer dan 20 jaar. En nog steeds met evenveel enthousiasme als bij de start. De leerlingen leren ontzetten veel, omdat het zo levensecht is. Bovendien worden we door Vlajo goed begeleid en dat stimuleert ons om elk schooljaar weer op de kar te springen. Tijdens ons project kunnen we ook elke keer rekenen op Leon Ghijsen, onze gedreven droomcoach. Ook dit jaar is het enthousiasme bij de leerlingen groot. De verkoop van de aandelen is gestart, de product-ideeën zijn er en de taakverdeling zit op kruissnelheid. Wij zijn er klaar voor!"


De leerlingen van het Scheppersinstituut in Mechelen vliegen erin!
Ook het Scheppersinstituut in Mechelen start elk jaar trouw met de Vlajo Mini-onderneming. Leercoach Thomas Derynck hanteert daarbij de GPS-methode tijdens de brainstorm-fase: "Ik ben van mening dat via deze weg andere, betere en meer gerichte ideeën uit de bus komen. Natuurlijk is het nog even afwachten welk productidee de jongeren selecteren. Altijd een spannend moment!"


Vlajo wenst alle teams een boeiend, ondernemend en leerrijk schooljaar! SUCCES!


Ook een mini-onderneming opstarten?