Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 13 maart 2015

Jongeren bedenken stad van de toekomst!

Begin maart namen maar liefst 100 jongeren deel aan de Sci-Tech Challenge van Vlajo in samenwerking met Exxon Mobil. De opdracht was duidelijk: De stad van morgen is een duurzame en milieuvriendelijke stad. Maar hoe worden steden duurzaam, leefbaar én milieuvriendelijk? Met deze wedstrijd willen Vlajo en Exxon Mobil jongeren bewust maken van de actuele energie-uitdagingen én ze aansporen om een studiekeuze in een wetenschappelijk of technologisch vakgebied te maken.


 Het Havencentrum in Lillo was op 4 maart hét epicentrum van een dag vol jong en creatief geweld. De gemengde teams, afkomstig uit verschillende Vlaamse scholen, gingen de uitdaging aan en brainstormden erop los, onder leiding van een aantal Exxon Mobil-coaches.









De winst ging naar team Stad van de toekomst. Teamleden Ellen Reynaert (Ursulinen Mechelen), Laurens Van Praet (OLV Pulhof Berchem), Wout Timmermans (Don Bosco Haacht), Lauren Silis (College Hagelstein), Jens Ringoot (Campus Wemmel) en Annelien Vanderstraeten (Don Bosco Haacht) bedachten een meer groene en autoluwe stad. “Het meest efficiënte voorstel, het best uitgewerkte en in dat opzicht het meest realistische”, aldus de jury. Het winnend team mag van 21 tot 23 april 2015 deelnemen aan de Europese finale in Boekarest. 

De trotse winnaars
Voor leerkracht Dimitri Peeters van Ursulinen in Mechelen is de deelname aan de Vlajo Innovatiekampen een traditie geworden. Ook deze Sci-Tech Challenge viel in de smaak: "De Challenge was weer een succes. Mijn leerlingen vonden deze editie leuker dan vorig jaar, vooral dankzij de opdracht. Missie geslaagd dus. Ook het namiddaguurtje voor de leerkrachten met Tom van Exxon Mobil was echt wel de moeite. Een pluim voor de organisatie!"

Ook de vijfde- en zesdejaars Techniek-Wetenschappen van Don Bosco in Haacht waren erbij. Leerkracht Ruben Bringmans: "De leerlingen kregen de keuze om hieraan deel te nemen of aan een andere activiteit. Dat meer dan 30 leerlingen opteerden voor de Sci-Tech Challenge zegt iets over het succes van deze uitdaging. We doen al enkele jaren mee aan deze wedstrijd. Het geeft de leerlingen de kans om met hun creativiteit aan de slag te gaan. Die creativiteit van de leerlingen wordt in de klassieke lessen soms te veel naar het achterplan geschoven, onder druk van de vele leerstof die moet gezien worden. Door deel te nemen aan projecten, zoals deze wedstrijd, willen we de creativiteit van de leerlingen stimuleren."

Zijn collega Betty Coenen vult aan: "Omdat de leerlingen in hun GIP dit jaar werken rond het thema energie vond ik het opportuun om hen op een andere manier te laten kennismaken met de materie. Dat ze in die context ook nog eens in contact komen met externe mensen, die met hun beide voeten in het bedrijfsleven staan, is een groot pluspunt. Ze staan immers ook voor belangrijke levensvragen, die hun toekomst zullen bepalen. Wat wil ik studeren? Welke profielen worden er gevraagd op de arbeidsmarkt? En welke capaciteiten zijn daar van belang? Die aspecten kwamen allemaal in bod in deze wedstrijd. Tegelijkertijd ontwikkelen ze hun vaardigheden, zoals presenteren voor publiek en samenwerken met anderen. Het is gewoon een all-in succesformule!"