Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 15 maart 2013

Spanning ten top!

Nog een traditie van formaat zijn de jaarlijkse Vlajo-wedstrijden. Al sinds mensenheugenis strijden Vlaamse mini-ondernemingen om de titel van Beste Ondernemende Klas.  Dit jaar stond 6 maart dan ook in menig Vlaamse schoolkalender met stip genoteerd. In vijf Vlaamse provincies gingen we, tijdens vijf provinciale finales, op zoek naar de meest verdienstelijke Vlajo Mini-onderneming.

De respectievelijke finalisten worden vooraf geselecteerd op basis van hun businessplan en beheerrapport. Knikkende knieën en klamme handjes tijdens de provinciale finale, want dan presenteren ze hun project voor een bedrijfsjury én voor groot publiek. De jury kiest uiteindelijk voor een mini-onderneming die het beste totaalpakket biedt. Een mix van toegevoegde waarde, creativiteit, haalbaarheid, commerciële uitwerking, werklust, drive & enthousiasme. 

6 maart dus...D-Day! Spanning ten top op deze mooie lentedag. De proclamatie zorgde voor een piek op de thermometer, maar leverde wel vijf waardige Vlaamse finalisten op. We zetten ze vandaag graag in the spotlight!

De Limburgse jury koos voor Troubadour on Tour van Bovenbouw Sint-Michiel in Leopoldsburg. Zij overtuigden met hun zelfontworpen voorlees-caravan, waarmee ze kleuters en lagere schoolkinderen het leukste kwartiertje van de dag bezorgen. Een uniek project, vond de jury.

Troubadour on Tour: winnaar Limburg
In Oost-Vlaanderen sprong Z'Lamp van het OLVI Pius X in Zele het meest in het oog. De jury loofde hun ambitie en drive met hun ecologische zaklamp die op lege batterijen werkt. Joachim D'Hooghe, gedelegeerd bestuurder van Z'Lamp: "Deze wedstrijd en de winst heeft ons zelfvertrouwen een boost gegeven. Het was spannend, maar we hadden vertrouwen in ons project. We staan er allemaal 100% achter en dat heeft de jury opgemerkt, denk ik. We zullen onze titel met fierheid dragen én verdedigen op 4 mei tijdens de Vlaamse finale."

Z'Lamp: winnaar Oost-Vlaanderen

Pack-It, de Vlajo Mini-onderneming van het Sint-Theresiascollega in Kapelle o/d Bos, ging met de winst lopen in Vlaams-Brabant. De leerlingen economie-wiskunde ontwikkelden een BH-zakje voor o.a. je mobiele telefoon. Nooit meer zoeken naar dat rinkelend toestelletje in je (overvolle) handtas! Het productieproces hebben ze volledig in eigen handen.

Pack-it: winnaar Vlaams-Brabant

Brugge vormde het historische kader voor de Westvlaamse wedstrijd. Daar overtuigde de girl power van Be Jolie van het Sint-Aloysiuscollege in Menen. Deze 9 dames stelden een ijzersterk businessconcept voor, dat financieel gezond en haalbaar bleek. Met hun zelfgemaakte retro oorringen spelen ze ook nog eens in op de zeer gegeerde vintage trend.


Be Jolie: winnaar West-Vlaanderen
De nek-aan-nek-race in Antwerpen leverde winst op voor R Jeans van het Atheneum in Boom. Een grootse jeans-inzamelactie op school en een cursus snit en naad resulteerden in een arbeidsintensief, maar innovatief recycleerproject. Oude jeans toveren ze om in handige gebruiksvoorwerpen, zoals handtassen, pennenzakken, geurzakjes enz. De jury loofde hun enthousiasme en doorzettingsvermogen.

R Jeans: winnaar Antwerpen
Deze vijf laureaten zullen op 4 mei strijden voor de Vlaamse titel. De winnaar krijgt niet alleen 250 euro, maar mag de Vlaamse eer ook nog eens gaan verdedigen tijdens de Europese finale in Londen!
Veel succes!

Uiteraard willen we àlle provinciale deelnemers bedanken voor hun enthousiasme en harde werk. Ondernemerschap bij de Vlaamse scholieren? Dat zit zeker snor!