Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

donderdag 28 maart 2013

Mini-onderneming Sapona verlegt grenzen!

Grenzen verleggen, dat is de essentie van ondernemen. Elk jaar verleggen ook vele Vlajo Mini-ondernemingen die fameuze grenzen. Meestal in de figuurlijke zin, maar af en toe ook letterlijk. Avontuurlijke mini-ondernemers die uit hun comfort zone treden, die de uitdaging over de grenzen zoeken en die zichzelf hiermee een enorme ontwikkeling en ervaring cadeau doen.

Sapona, de Vlajo Mini-onderneming van de Sint-Jozefhumaniora in Brugge, keek over de grens en trok op 13, 14 en 15 maart naar de Internationale Trade Fair in Riga (Letland), een verkoopdag die elk jaar een trekpleister is voor vele internationale mini-ondernemingen. Vijf ondernemers van het negenkoppige Sapona-team mochten richting Riga voor een grensverleggende uitdaging!Eline, Cedric, Emelie, Guilio en Nona: "We volgen allemaal de richting economie-talen. Deze Trade Fair leek ons dé kans om 6 schooljaren theorie in de praktijk om te zetten én om onze mini-onderneming een stapje hoger te tillen. Het bood alleen maar voordelen: verschillende nationaliteiten leren kennen, netwerken, teamspirit versterken, ... en dat op een plaats waar we geen van allen ooit eerder geweest waren!"

"In Riga konden we al meteen van het ondernemersleven proeven tijdens de twee georganiseerde bedrijfsbezoeken. De tweede dag was het D-Day met de start van de echte Trade Fair. Onze mooiste outfits haalden we uit de kast, onze stand maakten we verkoopsklaar en de kelen werden gesmeerd. Alles klaar om  de bezoekers en de andere mini-ondernemingen kennis te laten maken met onze traditionele en unieke Thaise bloemenzeepjes! De taalbarrière was soms niet te onderschatten, maar we leerden continu bij. Zo weten we ondertussen dat zeep in het Lets verdacht veel lijkt op het Westvlaamse zjepe. Met ons eigen taaltje én wat gebarentaal kom je dus al een heel eind!" Icon Wink
"Zo'n internationale ervaring opende ons ook de ogen. Ondernemen is innoveren, dat werd snel duidelijk. De Italianen verrasten met een eigen variant op Monopoly, de Letten ontwikkelden een eigen kaartspel en de Roemenen gingen zelfs voor een heel nieuw onderwijssysteem, enz.... Veel van onze collega's bleken ook technisch sterk onderlegd, terwijl wij ons dan weer kunnen redden met onze sterke talenkennis."

"We kijken met een voldaan en tevreden gevoel terug op deze ervaring. Aanvankelijk waren we wat onzeker, maar we zouden het meteen opnieuw doen. We hebben zoveel geleerd tijdens deze driedaagse, er zijn vriendschappen gegroeid en we hebben er echt van genoten. Om het in het Lets te zeggen: 

reizi mūžā pieredzi (once in a life time experience.)


Wil je ook met je bedrijfje een buitenlands avontuur beleven? Check dan hier het overzicht van de geplande buitenlandse Trade Fairs. En schrijf je in!